Czym się kierować, wybierając blachy na pizze?

W bardzo wielu lokalach gastronomicznych serwowane są pizze, czyli płaskie placki drożdżowe z sosem pomidorowym oraz wybranymi składnikami (np. pepperoni, owocami morza, serem, warzywami). Podstawowym warunkiem ich szybkiego przygotowywania jest dysponowanie odpowiednimi blachami. Muszą one koniecznie łączyć w sobie ponadprzeciętną trwałość z wysoką wygodą użytkowania. 

Materiał i średnica to kluczowe parametry

blachy na pizze

Blachy na pizze z GastroNet24 pozwalają uzyskiwać perfekcyjnie równe, a jednocześnie dobrze wypieczone placki. Przy wyborze tego rodzaju konstrukcji trzeba zwrócić szczególną uwagę na materiał wykonania, gdyż ma on bezpośredni wpływ na ich żywotność. Najlepiej sprawdzi się stal oksydowana lub węglowa pokryta warstwą antykorozyjną, która jest wyjątkowo odporna na uszkodzenia mechaniczne i gwarantuje optymalne rozprowadzanie ciepła. Rozsądną alternatywę stanowią modele:

  • ze stopów aluminium – dające możliwość bezproblemowego czyszczenia w zmywarce
  • ceramiczne – wyjątkowo atrakcyjne wizualnie
  • żeliwne – bardzo solidne i długo utrzymujące temperaturę

Blachy na pizze powinny być również dostosowane pod względem wielkości do przygotowywanych placków. W większości restauracji niezbędne są przede wszystkim egzemplarze posiadające średnicę od 20 do 50 centymetrów. 

Pożądane udogodnienia konstrukcyjne

Kupując blachy na pizze, należy pamiętać o zweryfikowaniu ich ogólnej funkcjonalności. Wynika ona z zastosowania rozmaitych udogodnień ułatwiających codzienną eksploatację. Godne polecenia są zwłaszcza specjalne dziurki, które z jednej strony przyspieszają proces pieczenia, z drugiej zaś skutecznie zapobiegają łamaniu i kruszeniu ciasta. Z pewnością przyda się też wyprofilowany rant o wysokości około 25 mm. Jego zadanie polega bowiem na zabezpieczaniu dodatków przed wydostaniem poza obręb naczynia. Ostatnie wartościowe rozwiązanie to chwytak przeznaczony do komfortowego wyciągania gorącej blachy z pieca.